50 Contoh Soal UN Bahasa Inggris SMA dan Pembahasan

beberapa contoh soal un bahasa inggris sma dan pembahasan cerdasnyaContoh soal UN bahasa Inggris SMA dan pembahasannya ini berjumlah 50 soal. Namun yang ditampilkan hanya 15 soal, selengkapnya silahkan download pada link yang terdapat di bawah postingan. Hal ini untuk mempermudah user yang bermasalah dengan kecepatan loading.

Contoh Soal UN Bahasa Inggris SMA dan Pembahasan

Read the following text and answer number 1-5!
In total, the plant has need of at least 16 elements, of which the most important are carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen, phosphorus, sulfur, potassium, calcium, and magnesium.
The plan obtains carbon and hydrogen dioxide from the atmosphere; other nutrients are taken up from the soil. Although the plant contains sodium, iodine, and cobalt, these are apparently not essential. This is also true of silicon and alumunium.
Overall chemical analyses indicate that the total supply of nutrients in soils is usually high in comparison with the requirements of crop plants. Much of this potential supply, however, is bound tightly in forms that are not released to crops fast enough to give satisfactory growth. Because of this, the farmer is interested in measuring the available nutrient supply as contrasted to the total quantities.

  1. Which of the following elements is not taken up from the soil?
    A. Potassium
    B. Magnesium
    C. Carbon
    D. Calcium
    E. Sulfur
  2. Why do farmers prefer considering the only available nutrients to the total quantities of nutrient found in the soil? Because …
    A. they do to know how to obtain all the nutrients
    B. chemical analyses indicate that the soil constrains all the nutrients needed
    C. the nutrient are in the soil
    D.most of the nutrients are bound in compounds
    E. some of the nutrients are found in the atmosphere
  3. The topic of paragraph three is about …
    A. the result of chemical analyses
    B. the requirements of crop plants
    C. giving satisfactory growth to the plants
    D. measuring the available nutrients supply
    E. the abundant of nutrients in the soil
  4. How many elements which are not very important can be found in the plants?
    A. Three
    B. Five
    C. Seven
    D. Nine
    E. Sixteen
  5. “The plant obtains carbon and hydrogen dioxide …” (paragraph 2). Obtains means…
    A. gets
    B. takes
    C. puts
    D. gives
    E. has
    Read the following text and answer number 6-8!
    Once upon a time, a rabbit wanted to cross a river but he could not swim. He had an idea. He saw a boss of crocodile swimming in the river. The rabbit asked the boss of crocodile, “How many crocodiles are there in the river?” The boss of crocodile answered, “We are twenty here.” “Where are they?” the rabbit asked for the second time. “What is it for?” the boss of crocodile asked.
    “All of you are good, nice, gentle and kind, so I want to make a line in order. Later I will know how kind you are,” said the rabbit. Then, the boss of the crocodile called all his friends and asked them to make a line in order from one side to the other side of the river. Just then, the rabbit started to count while jumping from one crocodile to another: one … two … three … four … until twenty, and finally, he thanked all crocodiles because he had crossed the river.
  6. The story mainly tells us about …
    A. twenty crocodiles
    B. the boss of the crocodile
    C. a rabbit and twenty crocodiles
    D. a rabbit and the boss of crocodile
    E. the boss of the crocodile and ail his friends
  7. We know from the first paragraph that the rabbit actually wanted …
    A. to cross the river
    B. to swim across the river
    C. to meet the boss of crocodile
    D. to know where the crocodiles are
    E. to know the number of crocodiles there
  8. All of you are good, nice, gentle, and kind …” (Paragraph 2)
    The underlined word is synonymous with …
    A. wild
    B. diligent
    C. cheerful
    D. easygoing
    E. honorable
    This text is for questions 9 to 12.
    An elephant is the largest and strongest of all animals. It is a strange looking animal with its thick legs, huge sides and backs, large hanging ears, a small tail, little eyes, long white tusks and above all it has a long nose, the trunk.
    The trunk is the elephant’s peculiar feature, and it has various uses. The elephant draws up water by its trunk and can squirt it all over its body like a shower bath. It can also lift leaves and puts them, into its mouth. In fact the trunk serves the elephant as a long arm and hand. An elephant looks very-clumsy and heavy and yet it can move very quickly.
    The elephant is a very intelligent animal. Its intelligence combined with its great strength makes it a very useful servant to man and it can be trained to serve in various ways such as carry heavy loads, hunt for tigers and even fight.
  9. The third paragraph is mainly about the fact that …
    A. elephants are strong
    B. elephants can lift logs
    C. elephants are servants
    D. elephants are very useful
    E. elephants must be trained
  10. Which of the following is NOT part of the elephant described in the first paragraph?
    A. It looks strange.
    B. It is heavy.
    C. It is wild.
    D. It has a trunk.
    E. It has a small tail.
  11. It is stated in the text that the elephant uses the trunk to do the following, EXCEPT …
    A. to eat
    B. to push
    C. to drink
    D. to carry things
    E. to squirt water over the body
  12. “The trunk is the elephant’s peculiar feature …” (Paragraph 2)
    The underlined word is close in meaning to …
    A. large
    B. strange
    C. tough
    D. smooth
    E. long
    Text for question 13 to15.
    Dear, Rosa
    I am a guy, twenty-eight years old. I have a problem with a girl friend. She is twenty five years old. We have been dating each other for years, since we were high school students. Now we have jobs. I feel very sure that we love each other. Now it is time for me to get married. Unfortunately, her parents never approve of our relationship ever since the very first time. My family, anyhow, does not really mind. At first I thought my girl friend had the power to defend our love. But then she surrendered. She loves, me and she loves her family, too. On the one hand she said, “I’ll be happy if my family is happy.” It means she had to get approval from her parents.
    For this I was shocked. My heart was broken. She ended our relationship just at the time when I was ready to marry her. When I was with her, we were very happy. We had a lot in common and there were no conflicts. The truth was, we separated only because of her parents. They want her to marry her cousin, her aunt’s son (this is one of the traditions in the Karonese).
    For the time being I am very upset. When I miss her I call her. Then we can eat together, talk together for hours. We act like elating because she loves me, too. The real problem is, she cannot refuse what her parents want. So, should I forget my girl friend, the only one that I truly love? Or else, should I just wait, and dream that one day she will be back to me?
    Rio N., Padang
    Dear Rio,
    You call her your girl friend, but she has chosen her own way. For this reason I’d, say that there is nothingyou can do except forget her and go on with your normal life. Hopefully you can find another and livehappily forever.
    Rossa
  13. The main idea of the first paragraph is that …
    A. the writer wants to get married
    B. the writer has been dating for years
    C. the writer has a problem with his girl friend
    D. the writer feels sure that they love each other
    E. the writer’s parents disapprove of his relationship
  14. Which of the following sentences is TRUE according to the text?
    A. Rio is not ready to get married.
    B. Rio’s parents disagree to his marriage.
    C. Rio and his girl friend often got conflicts.
    D. Rio’s girl friend didn’t really love Rio.
    E. Rio’s girl friend couldn’t defend her love for Rio.
  15. Why do the girl’s parents disapprove of their marriage? Because …
    A. they don’t like Rio.
    B. the girl is still studying.
    C. Rio is from a different ethnic group.
    D. they keep the Karonese tradition.
    E. the girl has chosen another guy.

Download contoh soal UN bahasa Inggris SMA dan Pembahasan selengkapnya DI SINI. Semoga barmanfaat. Jika kamu menyukai contoh soal ini, mohon berikan like, twit atau berkomentar di bawah ini. Terima kasih.

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.